Kecskeméti Arborétum

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Tavasz az Arborétumban

Kora tavasszal jön el az égerek, mogyorók virágzási ideje!
A mogyoró egylaki, virága váltivarú. (a porzós és termős viráglevelek ugyanazon növényen, de külön virágban fejlődnek). A hosszú, lelógó virágzat a porzós. Ugyanazon a növényen vannak az apró, rózsaszín termős virágok is. Ezekből alakul ki a mogyoró-termés.

(Ha házikertbe ültetünk nagytermésű mogyoró fajtát, ültessünk mellé másik fajtát is, mert a tapasztalat szerint így jobban termékenyül, vagyis még bővebben fog teremni a bokrunk.)

A közönséges mogyorónak többféle gyümölcstermő fajtája és díszváltozata terjedt el. Télen nagyon látványos a csavart vesszőjű mogyoró, kihajtás után pedig a szeldelt levelű és a vörös lombú fajták mutatósak. Emellett az arborétumban találhatóak kelet-ázsiai és amerikai származású mogyoró fajok is.
Itt az Alföldön a közönséges mogyoró őshonos. Legtöbbször a kocsányos tölggyel társul. Kecskemét környékén a Nyíri erdőben figyelhető meg ilyen mogyorós-tölgyes társulás. Bőséges termést napos helyen hoz, könnyen felmelegedő, jó vízgazdálkodású, laza talajt kedvel.
Törökmogyoróból legtöbbet a Kecskeméti Arborétum mediterrán ösvényének környezetében találhatunk. Fatermetű, szép, egyenes törzset nevel. Szabályos kúp alakú koronája is tetszetős. Melegigényes, szárazságtűrő és bőséges termést hoz. (gyakran a mogyorós csokoládéhoz is ezt használják.)
Az égerek szintén egylakiak, porzós virágzatuk a mogyoróhoz hasonlóan megnyúlt. A termős virágzatokból az ún. égertobozok alakulnak ki. Ez a fafaj folyók mentén, láperdőkben szeret, száraz helyeken csak sínylődik. Hazánkban őshonos. Az Kecskeméti Arborétumban a vizes élőhelyen és a Pannóniai ösvényen látható belőle pár példány.

   

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató