Kecskeméti Arborétum

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

TAVASZKÖSZÖNTŐ

Az enyhe időjárás előcsalogatta az első virágokat az arborétumban is. Ezek közül egy kis ízelítő:

Az egyházi bejárat közelében a Magyar Szentek Szoborsétányával szemben virágba borultak az első téli jázmin bokrok. Ezek láthatók még az Örökzöldek ösvényének táblájától nem messze egy fenyő előtt, de a Virágos körúton is akad néhány példány. Ez a jázminfaj Kínából származik, de az európai parkokban is gyakran ültetik. Leginkább korai virágzása miatt értékes: még lombfakadás előtt, a csupasz vesszőin hozza aranysárga virágait (nudi = csupasz, florum=virág). Ha védett helyen van, hogy már decemberben virágba borul.

A kikeleti bangitát az Örökzöldek ösvényének Szélesúthoz közeli részén találunk, a szomorúfüzek alatt. Ágai mereven felfelé törekednek. Rózsaszín virágait február-márciusban hozza, de van olyan példány a Virágos körúton, melynek pár ága már tavaly késő ősszel virágba borult. Ez a növény a természetben nem fordul elő, kertészetileg létrehozott hibrid.

A Mediterrán ösvényen a dombon kialakított évelőágyásban virágzik egy különleges hunyorfaj: a büdös hunyor. Levelének jellegzetes szaga van, virágai zöldek, nem nyílnak ki teljesen. Az ismertebb hunyorokhoz képest nagyobb termetű, levelei pedig erősen tagoltak. Közép- és Dél-Európában őshonos. A növény minden része mérgező!

 

Jó sétát, kellemes kirándulást kívánunk a KEFAG Zrt.!

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató