Kecskeméti Arborétum

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

A fenyő "virága"

A Kecskeméti Arborétum
2016. január 1-től február 29-ig
MINDEN NAP
8-tól 16 óráig tart nyitva.

Ebben az időszakban szeretettel várjuk látogatóinkat!

Figyelmesen járva az arborétumban szép tobozokat fedezhetünk fel. Botanikusok szerint a toboz nem termés, hanem megfásodott női virágzat. A fenyők nyitvatermők, nincs termésük, csak a zárvatermőknek van.

Az előző cikkünkben említett tengerparti fenyő földre került ágán jól megfigyelhetőek a nagyobb - egyedül vagy kettesével álló – termős tobozok és a kisebb – most kicsiny tobozkáknak látszó - porzós virágkezdemények. A valódi toboz kezdetben zöld, majd 2 évesen vöröses barnára változik. Szúrós tobozpikkelyei lassan nyílnak ki. Természetes körülmények között ez pár év szokott lenni, de erdőtüzek után rövid idő alatt kiszabadulnak a magok, melyeket a szél röpít tovább. Érdekes még megjegyezni, hogy a hurutoldó kanalas orvosság és a légzéskönnyítő kenőcs fő hatóanyaga a tengerparti fenyőből származó terpentinolaj. A fa megcsapolásával nyerik a gyantát, amiből desztillálják a terpentint.

Az arizóniai ciprusnak gömbölyű, ezüstös, dió nagyságú toboza van. Ezek a kis tobozkák kezdetben zöldek, később ezüstös barnák, ekkor felnyílnak a pikkelylevelek és szétszórják a magokat. Nagyon hálás, gyorsan növő, szárazságtűrő és télálló örökzöld.

 

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató