Kecskeméti Arborétum

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Tél az arborétumban

Az idei első nagyobb hó és ónos eső után meghökkentő látvány fogadta azokat az arborétumlátogatókat, akiknek a reggeli órákban volt alkalmuk a gyűjteményes kertbe jönni: a növények nagy része roskadozott az ólompajzsként rájuk nehezedő nedves hó és jégpáncél alatt. A növények számára ez a legnehezebben elviselhető teher! A hársfákról, török mogyorókról, liliomfákról kisebb ágak törtek le a nagy súly alatt. A kékeslevelű botnád hó alatt is zöldellő állományai is földig hajoltak.

Nagy erőpróba az ilyen időjárás főleg azoknak a növényeknek, melyek eredeti élőhelyén nincs hó, alig van fagy. Ezek genetikailag nem az ilyen időjárási viszontagságokhoz alkalmazkodtak, így a fagy mellett a hónyomás is kárt tehet bennük. Pl. a mediterrán térségből származó fenyők alakja ernyő alakú, nem lucfenyő-szerű, mint hegyvidéki társaiké. A mediterrán fenyők ernyő alakú koronája a hó levezetésére nem alkalmas, könnyen összetörnek egy nagyobb hótömeg alatt, míg a lucfenyő-szerű kúpos alakról könnyen lecsúszik a hó. Az arborétumi (mediterrán származású) tengerparti fenyőről is az elmúlt telek alkalmával és a napokban is a hó miatt letört egy-egy ág. A cédrusok egyáltalán nem károsodtak az idei télen sem a fagy, sem a hónyomás miatt. A cédrusokra egyébként az jellemző, hogy idős korban lesz a koronájuk szétterülő. (Gondoljunk Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus c. festményére.)

Van egy másik növénycsoport, ami szintén különösen ki van téve a hónyomásnak: az oszlop és gömb alakú nemesített kertészeti díszváltozatok, melyek a természetben nem léteznek. Csak az ember tudja életben tartani őket, a természet erőivel szemben védtelenebbek, hosszú távon magukra hagyva kiszelektálódnának.

Az arborétumban úgy enyhítünk a növények terhein, hogy a nedves havat botokkal leverjük róluk azért, hogy alakjukat ne veszítsék el, illetve ne törjenek le az ágaik pl. oszlopos tiszafákról, gömb hamisciprusokról.

Kertjeinkben is érdemes gondoskodnunk növényeinkről, meghálálják!

Mindezekre tekintettel kérjük, hogy az Arborétumban, és általában a téli erdőt járva fokozott óvatossággal sétáljanak a fák alatt!

   

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató