Kecskeméti Arborétum

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Virágba borult az Arborétum

Húsos som – korán virágzó, szép őszi lombszínű vadgyümölcs
Nagy tömegben nyíló apró sárga virágait kora tavasszal, már márciusban, lombfakadás előtt hozza. Jó méhlegelő. Termése ehető. Hazánkban karsztbokor-erdőkben él, így az ehhez hasonló környezetben érzi jól magát: kedveli a meszes talajt, napfényt. Régen ostornyélként használták és sétapálcát készítettek belőle.

Vörösfenyő – a velencei cölöpházak pillére
Élénk rózsaszín női virágai most láthatóak a legjobban. Ezekből a virágokból alakulnak ki később az apró tobozok. A nem rózsaszín virágok porzósak: ha megütögetjük, látszik a belőle kiszálló pollen. Európa magashegységeiben őshonos, így pl. Erdélyben is. Fája rendkívül tartós, ezért használták a velencei cölöpházak tartópilléreként.

Számos nemesített kerti tulipánfajta mellett a vad tulipánokhoz nagyon hasonló botanikai tulipánokkal is találkozhatunk. Ezek a sokszorosan nemesített tulipánoknál kisebb virágúak, kevésbé igényesek, sok évig képesek díszíteni a kertet.
A legtöbb faj Közép-Ázsiából származik, de a Kárpát-medencében is őshonos 4 faja. Népi díszítő motívumaink jellegzetes eleme. A török hódoltság idején sok hagymás növény került hazánkba. A XVI-XVIII. században egész Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvendtek a törökök, valamint az angol és holland vitorlás hajók által behozott hagymás növények. Hollandia a kereskedelem és szaporítás révén ma tulipán „nagyhatalomnak” számít, habár ott nem őshonos ez a növény.

 

Vissza a kezdőlapra...

 

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató