Kecskeméti Arborétum

KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Márciusi virágzás

Teljes virágzásban van az arborétum egyik legerősebb illatú bokra. A Kelet-ázsiai ösvény táblájának közelében látható belőle egy virágzó csoport. Illatát már a Mediterrán ösvényen sétálók is messziről megérezhetik, főleg, ha valami fuvallat erre rá is segít…
A korai lonc hibrid növény, egyik szülője az illatos lonc, ami a korai loncra szinte megtévesztésig hasonlít. Lombfakadás előtt, majd azzal egyidőben ontja apró virágait. Termése piros, szívre emlékeztető, mérgező! Maga a bokor nem nagy díszértékű, de korai virágzása, különleges illata, edzettsége révén hálás dísznövénynek számít. A méhek is kedvelik, jó mézelő növény. Télizöld, azaz enyhébb teleken a leveleit megtartja, így télen is díszít.
A loncok nagyon változatosak, vannak köztük kora tavasszal nyíló bokrok, nyáron virágzó kúszónövények és bokorfák.

Bőrlevelű mahónia (Mahonia x media) – legkorábban virágba boruló mahónia
Az elterjedtebb amerikai származású kerti mahónia kelet-ázsiai szülőktől származó rokona. Dekoratív, örökzöld bokor. Levelei nagyok, télen élénkpiros és sárga foltok jelennek meg rajta. Apró virágait kora tavasszal hozza, egyik fajtája ezért kapta a ’Winter Sun’ nevet (= téli nap). A félárnyékos helyet, tápdús talajt kedveli igazán. Az Örökzöldek ösvényén több helyen is látható.

Turkesztáni szil (Ulmus pumila) - a túlélés bajnoka
A Góbi-sivatag környékéről származó fa az Alföldön is szinte mindenütt megél. Legyen az terméketlen homok vagy szikes talaj, életben marad, feltéve, ha éri elég fény. Fája kemény, tavasszal erősen nedvedzik. Kora tavasszal virágzik, majd rengeteg apró zöld, kerek un. lependék-termés jelenik meg a fán, ami távolról kihajtó levéltömegnek látszik. A kápolna gondnoki épülete előtt is látható belőle fasor, de a Nyíri úton is sok helyen láthatjuk.
A turkesztáni szilnek több változata ismert, ezek egyike a fává növő puszta-szil, más változata csodasövényként vált ismertté.

Vissza a kezdőlapra...

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában.
Elfogadom a sütik használatát. Adatkezelési tájékoztató